Filmtips

Voor wie op een regenachtige avond een mooie film wil zien waarin het conceptuele denken een expliciete rol speelt, hebben wij een aantal tips. Het zijn allemaal speelfilms waarin een of meerdere van de hoofdpersonen conceptueel denkers zijn. Soms leidt dat tot conflicten, soms tot trauma's, soms tot onderpresteren en soms juist tot ontmoetingen.

Filmtips.jpg

Over Asperger en autisme:

Mozart and the Whale - De hoofdpersoon is een goedhartige, maar ongelukkige taxichauffeur met een voorliefde voor vogels en een bovenmenselijk gevoel voor getallen. Hij heeft een groep opgezet voor mensen met autisme die structuur geeft aan zijn sociale leven. Op een dag loopt daar een jonge vrouw binnen en hij wordt op slag verliefd. De toenadering tot elkaar verloopt niet zonder slag of stoot.

Over dyslexie:

In her Shoes - Twee zussen zijn altijd elkaars beste maatjes geweest, maar raken door een conflict diep van elkaar verwijderd. Wanneer oma weer in hun leven verschijnt, worden de verschillen tussen de zussen duidelijk en kunnen beiden beginnen hun trauma's te helen.

The Reader - In het Duitsland van vlak na de Tweede Wereldoorlog begint een 15-jarige jongen een gepassioneerde, maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Elke avond leest hij zijn geliefde Hanna voor uit de grote werken. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter... Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad...

Taare Zameen Par (Every child is special) - Ishaan is een 8-jarige jongen die er niet van houdt om naar school te gaan. Hij vindt alle vakken moeilijk en zakt ook voor alle testen. Door iedereen wordt hij uitgelachen. Wat men niet weet is dat er in Ishaan een kunstenaar zit wiens talent nog niet is herkend. Hij wordt door zijn ouders naar een kostschool gestuurd waar hij een vriendje krijgt en waar zijn nieuwe tekenleraar concludeert dat Ishaan dyslectisch is. Hij besluit Ishaan te helpen. (Indiase Bollywoodfilm met niet zo goede nederlandse ondertiteling)

Over hoogbegaafdheid:

Good Will Hunting - Een hoogbegaafde jongeman werkt als schoonmaker op een universiteit. Hij heeft geen enkele opleiding afgemaakt. Wanneer hij op een dag een ingewikkelde wiskundeformule oplost die een docent op het bord heeft geschreven, verandert zijn leven voorgoed.

Little Man Tate - Toen Fred een jaar oud was, kon hij lezen. Op de leeftijd van vier jaar schreef hij poëzie. Nu, zeven jaar oud, schildert hij de Madonna van Da Vinci, speelt hij concerten van Mozart op de piano en lost hij wiskundige vraagstukken op als was hij Pythagoras zelf. Zijn artistieke en wetenschappelijke brille veroorzaakt bij Fred een heftige emotionele reactie op de twee werelden om hem heen. De emotionele wereld van Dede, zijn toegewijde moeder en de intellectuele wereld van Fred's begeleidster (zelf wonderkind) Jane. Verward, maar vastberaden gaat Fred op zoek naar vriendjes, begrip en een eigen plek tussen moeder en mentor.

Heb jij een tip voor ons?

Heb jijzelf ook nog een leuke filmtip voor ons waarin een conceptuele denker de hoofdrol speelt, laat het ons weten! Klik hier om contact met ons op te nemen.