Filmtips

Voor wie op een regenachtige avond een mooie film wil zien waarin het conceptuele denken een expliciete rol speelt, hebben wij een aantal tips. Het zijn allemaal speelfilms waarin een of meerdere van de hoofdpersonen conceptueel denkers zijn. Soms leidt dat tot conflicten, soms tot trauma's, soms tot onderpresteren en soms juist tot ontmoetingen.

Filmtips.jpg

Over Asperger en autisme:

Mozart and the Whale - De hoofdpersoon is een goedhartige, maar ongelukkige taxichauffeur met een voorliefde voor vogels en een bovenmenselijk gevoel voor getallen. Hij heeft een groep opgezet voor mensen met autisme die structuur geeft aan zijn sociale leven. Op een dag loopt daar een jonge vrouw binnen en hij wordt op slag verliefd. De toenadering tot elkaar verloopt niet zonder slag of stoot.

Over dyslexie:

In her Shoes - Twee zussen zijn altijd elkaars beste maatjes geweest, maar raken door een conflict diep van elkaar verwijderd. Wanneer oma weer in hun leven verschijnt, worden de verschillen tussen de zussen duidelijk en kunnen beiden beginnen hun trauma's te helen.

The Reader - In het Duitsland van vlak na de Tweede Wereldoorlog begint een 15-jarige jongen een gepassioneerde, maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Elke avond leest hij zijn geliefde Hanna voor uit de grote werken. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter... Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad...

Over hoogbegaafdheid:

Good Will Hunting - Een hoogbegaafde jongeman werkt als schoonmaker op een universiteit. Hij heeft geen enkele opleiding afgemaakt. Wanneer hij op een dag een ingewikkelde wiskundeformule oplost die een docent op het bord heeft geschreven, verandert zijn leven voorgoed.

Heb jij een tip voor ons?

Heb jijzelf ook nog een leuke filmtip voor ons waarin een conceptuele denker de hoofdrol speelt, laat het ons weten! Klik hier om contact met ons op te nemen.