Hoezo eerst spellen, dan pas daten?

Artikel-daten-spellenIk kan het niet laten om te reageren op dit artikel in de NRC van 2oktober 2021.

Jongeren (hoogopgeleid) zeggen zelf dat ze steeds slechter gaan spellen en dat ze dat vervelend vinden. Ze zeggen ook dat als ze aan het daten zijn en ze een berichtje - via bijv. WhatsApp (!) - krijgen met een spelfout erin, ze de persoon erachter afschrijven.

Dat lijkt mij nu echt zonde: achter die slechte spellers zitten heel veel leuke mensen en ik kan het weten! Ik zie ze dagelijks bij mij in de praktijk en ik kan echt elke keer weer genieten van deze mooie mensen.

Stel nou ..........

Stel nou, dat toen ik Gertrudie vroeg om een date - wat ik via een handgeschreven kaartje deed mét spelfouten - dat zij het had gelaten bij haar eerste gedachte: "wat een raar kaartje, wat wil ze van me?"

Stel nou, dat ze me niet was gaan bellen om te kijken wat ik wilde en wie ik verder was dan alleen een nogal vreemd kaartje!

Dan hadden we geen Dynamika gehad, dan hadden we geen boeken geschreven, geen podcasts gemaakt en dan was alle informatie die we nu hebben over het conceptuele denken ergens in de ether blijven steken. We hadden ook geen pleegdochters gehad. Hoe zou het dan nu met ze gaan? Zouden ze nu ergens op straat rondzwerven i.p.v. een gedegen opleiding doen en voor zichzelf hebben leren zorgen.

Dus, stop met mensen afkeuren op de spelling, kijk naar wie er achter de spelling zit. En ik nodig alle neerlandici uit - die volgens het artikel nota bene minder op de spelling zitten dan andere wetenschappers (!) - om eens creatief te kijken naar onze taal en om langzaamaan steeds wat veranderingen door te voeren zodat de Nederlandse taal steeds logischer en leuker wordt om te leren. Want van al die uitzonderingen en op die vele spellingsregels wordt niemand blij.

Groet Sjan

« terug naar overzicht