website element

Boek: "Slimmer dan je baas"

Dyslexie op het werk

Lees in onze boeken daar waar 'dyslexie' staat 'conceptueel denken' en je leert veel over:

 • je brein;
 • waarom het je niet lukt te doen en te zeggen wat je je voorgenomen hebt;
 • waarom je zo je best aan het doen bent;
 • hoe je je werk of studie beter kan organiseren;
 • hoe je kan werken op een manier die bij jouw manier van denken past.

Gegevens over het boek 

Auteurs:Sjan Verhoeven en Jan van Nuland
Uitgever:    Garant (Nu alweer in de 6e druk verkrijgbaar)
ISBN-nr.: 978-90-8575-021-5
Pagina's:159
Winkelprijs:€ 18,80
Verschenen:2008

    

Dit is het eerste boek van Sjan Verhoeven over dyslexie, samen met Jan van Nuland. Er zijn al meer dan 5200 exemplaren van verkocht!

Het boek is in elke boekhandel te bestellen, ook online.

Inhoud van het boek

Een boek voor dyslectici, van twee dyslectici.
De titel van het boek is bewust gekozen. Veel dyslectici doen werk dat onder hun intelligentieniveau ligt, vooral omdat zij op hun zwakke lees- en/of schrijfvaardigheden beoordeeld worden. Echter, hun inzicht in het werk en het grotere geheel daaromheen, de ideeën die zij hebben om het werk te verbeteren, brengen hen nogal eens in conflict met hun leidinggevenden. Dit boek geeft handvaten om die discrepantie te verminderen.

Veel dyslectici krijgen tijdens hun schooltijd te horen dat er beter van ze wordt verwacht, dat ze slim genoeg zijn maar zich meer moeten inzetten of zelfs dat ze dom of lui zijn. Ook als volwassene op de arbeidsmarkt krijgen veel dyslectici vaak het label ‘vreemd’ of ‘onnauwkeurig’ opgespeld. Dit boek biedt weerwoord, door het begrip dyslexie in een breder kader te plaatsen en te laten zien dat dyslectisch denken weliswaar afwijkend kan zijn, maar daardoor juist verfrissend en aanvullend kan werken.
Aan de hand van heldere voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en citaten uit tal van interviews met dyslectici, wordt meer inzicht gegeven in onder andere de werking van het dyslectische brein en in de psychologische gevolgen van dyslexie. Daarnaast worden concrete handvatten en talrijke tips geboden om beter om te gaan met de lastige kanten van het lezen, schrijven, communiceren en organiseren van het werk. Er worden suggesties gedaan voor meer wederzijds begrip en ook de arbeidsrechtelijke positie van dyslectici komt aan bod.

Over de auteurs

De auteurs zijn ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen leven en werk als trainer en coach voor volwassenen met dyslexie, een breed scala van aspecten van dyslexie behandelen en daarmee nieuwe inzichten bieden.

Hoofdstukken

 1. Wat is dyslexie?
 2. De informatieverwerking van dyslectici
 3. De psychologische en emotionele kanten van dyslexie
 4. Lezen en schrijven
 5. De kunst van het communiceren
 6. De organisatie van het werk
 7. Winst in de werkomgeving

Ken jij dat ook? Slimmer dan je baas te zijn?

Word jij ook regelmatig op je vingers getikt omdat je in je werk buiten je boekje treedt, omdat je ziet waar het fout gaat? Duco kan erover meepraten! Luister naar deze podcast:

Duco bemoeit zich graag met alles in zijn werk, niet omdat hij vindt dat de ander het niet kan, maar vooral omdat hij het grotere plaatje overziet. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.

Meer podcasts beluisteren? Ga naar ons Soundcloudkanaal of klik op deze pagina. Of luister ze via Spotify.

Recensies

Het uitkomen van het boek is aanleiding geweest voor een artikel in het Algemeen Dagblad: klik hier

Hans van de Velde, Ambassadeur van de vereniging Woortblind:

Dit is een uniek boek, de eerste in zijn soort, waarin nu eindelijk eens dyslectici zelf aan het woord komen en waardoor nieuwe inzichten in het fenomeen dyslexie ontstaan. De praktische tips zijn geweldig."

Lezers over het boek:

Projectleidster bij de overheid, 49 jaar:

Eindelijk is er een boek waar informatie staat waar ik als volwassene iets aan heb. Wat je schrijft is erg herkenbaar, je tips zijn erg helder. Door het volgen van je workshops krijg ik steeds meer grip op mijn dyslexie. Ik heb al enkele boeken van je gekocht omdat ik ze steeds weer doorgeef aan anderen die ik tegenkom. Nu durf ik over mijn dyslexie te spreken, omdat ik weet dat ik niet de enige ben en weet wat ik waard ben."

 Werkzoekende man, 33 jaar:

Ik weet al van af jongs af aan dat ik dyslectisch ben. Ik heb op alle fronten ondersteuning gehad. Toen ik in je boek las over hoe de informatie verwerking gaat bij ons dyslectici, was dat één en al herkenning. Ik begon spontaan te huilen. Nu snap ik meer van mezelf, als dit mij 15 jaar eerder was verteld had ik een hoop minder ellende gehad in het leven. Ik ben universitair geschoold, maar ik kan me niet handhaven in een baan. Door dit boek begrijp ik hoe dat komt. Nu kan ik het een plek geven en er anders en gerichter mee omgaan."

Maatschappelijk werkster, 44 jaar:

Ik ben helemaal perplex, mijn hele leven staat in je boek beschreven. Ik herken veel, eigenlijk te veel. Er is veel om te verwerken. Dank voor het schrijven van dit boek. Ik ga er meerdere kopen voor mijn hele familie."

Webdesigner, 38 jaar:

Alleen al door het boek te lezen kreeg ik meer rust in mijn lees- en schrijfwerk en in mijn hoofd."

Bestel het boek