Nieuws & media

Praat jij vaak tegen jezelf?

innerlijke monoloog klein GWijzelf zijn er zo aan gewend en vinden het zo normaal: een stem in je hoofd waarmee je tegen jezelf of anderen praat. Niet iets dat duidt op gek zijn, maar gewoon een van de vele uitingsvormen van onze gedachten. Het blijkt echter dat het merendeel van de mensen deze interne monoloog niet heeft!

Steeds meer neurodiversiteitsnetwerken in organisaties.

Hoe zet je een netwerk voor neurodiverse mensen op en werkt dat? Stefan is voorzitter van zo'n netwerk en vertelt erover in deze podcast:

Podcast81Stefan

Netwerken als deze kunnen herkenning en erkenning bieden, gelegenheden om meer mensen zoals jij te ontmoeten, de mogelijkheid om tips en trucs uit te wisselen en meer.

Jan Anne heeft ook een netwerk opgericht binnen de Belastingdienst, luister zijn podcast hier.

Ook een grote internationale organisatie als Deloitte heeft een netwerk en zelfs eigen podcasts op hun YouTube kanaal. Luister die hier.

Wil je binnen jouw organisatie ook zo'n netwerk opzetten? Jan Anne en Stefan vinden het fijn om je nog meer tips te geven.

Is er geen mogelijkheid om in jouw werkomgeving een netwerk op te zetten of je daar bij aan te sluiten, dan zijn er nog altijd de netwerken van Vereniging Impuls & Woortblind: Klik hier voor hun Agenda.

Dynamika is verhuist per 1 januari 2024!

panamalaan 6C en 8F huisnummersHelaas moesten wij gebouw Oostenburg verlaten omdat het helemaal gemoderniseerd en gerenoveerd gaat worden. Dat betekent dat wij per 1 januari onze intrek hebben genomen in het PanamaPaar aan de Panamalaan in Amsterdam, stadsgedeelte Zeeburg. Overigens ook een heel fijn gebouw om in te werken!

De ontvangst is in unit 6C op de 2e verdieping, waar Gertrudie en Annelies hun werkplek hebben. 

Sjan werkt in unit 8F op de 4e verdieping

Het pand is goed bereikbaar met de auto en het OV. Bus 22 en tram 14 stoppen vlakbij. Ook Station Muiderpoort, en iets verder weg Amsterdam Centraal Station (3 km), zijn op loopafstand. We hopen je snel in ons nieuwe kantoor te mogen ontvangen!

Help je kinderen door het schoolsysteem heen

Huiswerk maken 2Ken je onze pagina over kinderen met dyslexie of andere labels al? Een pagina voor ouders én kinderen: klik hier!

Op deze pagina vind je veel tips en podcasts met tips over hoe je kinderen te begeleiden, wat belangrijk is voor ouders en kinderen om te weten en hoe je hen zo goed mogelijk door het schoolsysteem kunt loodsen.

Luister bijvoorbeeld ook de podcast van Mari An, een moeder die onze 4-daagse training heeft gevolgd, die haar kinderen nu alles over het conceptueel denken leert en hen studeertips geeft.

Kwaliteiten, verveling of intelligentietesten? Drie leuke podcasts!

 

Nieuwsbrief nov 2023

Luister onze nieuwste podcasts op SpotifySoundcloud of deze website. We hebben weer heel leuke onderwerpen voor je in petto:

76 - Gertrudie + Sjan 3 - Kwaliteiten - Executieve functies - Generalisten en specialisten 

We krijgen vaak de opmerking van met name mensen met AD(H)D dat hun executieve functies onder de maat zijn en de vraag of wij ze die aan kunnen leren. Luister in deze podcast naar de illusies en onwaarheden over deze functies en wat de ware talenten zijn van jou als conceptueel denker.

77 - Marzenka - Intelligentietesten - Werkgeheugen - Kwaliteiten - Dyslexiespecialist

Heb jij ook zoveel moeite met intelligentietesten of assessments maken? Ontdek waarom conceptueel denkers deze testen slechter maken en wat je daarbij kan helpen.

78 - Gertrudie en Sjan - Perfectionisme - Verveling - 300% zien - Vechten als overleving

Conceptueel denkers leggen vaak de lat hoog, geloven regelmatig niet dat het goed is wat zij doen of komen tot niets omdat een minder dan perfect resultaat niet goed genoeg is. Herken jij dat ook? Gertrudie en Sjan leggen uit hoe dat werkt en niet werkt.

Webinar 7 mei 2024 via Zoom

Sjan webinar-logischWil je meer weten over het conceptuele denken? Wil je weten waarom stress en faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor ons webinar op dinsdagavond 6 februari 2024. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Het kost € 15,00 p.p. Mail ons. 

Je kunt het webinar alleen Live volgen via Zoom vanuit je stoel thuis.

Dit webinar is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met ADHD, ADD, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraktie  en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over het webinar zelf.

Nieuwe roman van Remko Iedema is uit: Droomland

droomland"Wat een heerlijk boek om te lezen. Heerlijk omdat de innerlijke belevingswereld van een ADHD-er wordt beschreven zoals het maar zelden wordt gedaan. Remko (heeft zelf ADHD en) is niet bang voor zijn eigen brein, hij is er eerder nieuwsgierig naar. Dat geeft zijn boek veel inzicht in het leven van een mens met een ADHD-brein." Sjan.

Nel Hofmeester tot Ridder benoemd tijdens Lintjesregen 2023

portret ridder NelNel Hofmeester heeft op 26 april 2023 jl. een hoge Koninklijke Onderscheiding gekregen. Zij mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Nel is in Nederland een icoon op het gebied van dyslexie, een nationale bekendheid, heeft 10 baanbrekende boeken over dit onderwerp geschreven en is maar liefst 47 jaar op dit gebied actief. 

GEFELICITEERD NEL !!!!!

... met deze welverdiende Koninklijke Onderscheiding! Wij hebben veel aan Nel te danken. Zij is een professional die weliswaar voor niet-dyslectische Nederlanders niet zo bekend is, maar die het wel verdient om in de spotlight te staan. 

Sjan over Nel:

concertgebouw nel"Nel heeft de ballen om tegen de gevestigde orde in te gaan. Daardoor wordt er nu veel positiever tegen dyslexie aangekeken en worden de kwaliteiten van dyslectici gezien. Ik vind Nel een liefdevolle, wijze, inspirerende en eigengereide vrouw die mij heeft geïnspireerd om mijn werk te gaan doen. Zonder Nel zou Dynamika er niet zijn."

Meer lezen? Klik hier.

7 Oscars voor een film over ADHD!

EverythingDeze film met Michelle Yeoh in de hoofdrol - onlangs bekroond met 7 oscars - gaat over ADHD zonder dat expliciet te benoemen. Eén van de regisseurs heeft het ook, en het is ongetwijfeld daarom dat de film erin slaagt om alle hilarische, hemeltergende en briljante facetten van ADHD te belichten zonder dat het een klef verhaaltje wordt over hoe je dankzij of erger, ondanks, een aandoening toch heel wat kan verwezenlijken. ADHD is evenmin een handicap als een superkracht. Het is alles, constant, tegelijkertijd. De film gaat over een Chinees-Amerikaanse eigenaresse van een slecht lopende wasserette die worstelt met het betalen van haar belastingen. Een simpel gegeven dat geniaal wordt uitgewerkt tot een film over intergenerationeel trauma, over migratie, over de Chinees-Amerikaanse identiteit, over parallelle universums, martial arts, neurodiversiteit en existentialisme. (2022 - 139 min. - Regie: The Daniels)

Zien dus! 

Wil je meer filmtips? Klik hier.

Stop met die reken- en taaltoets!

Geen starterskwalificatie-uitval MBODe krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. Een immens probleem, dat vraagt om creatieve en fundamentele oplossingen. Wat ons betreft is dit er één: stop met de verplichte taal- en rekentoetsen in het mbo! Die treffen volgens ons vooral neurodiverse mensen. Studenten met bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie, die hierop stuklopen en zonder diploma van school gaan. Dat zijn er elk jaar bijna 25.000!!!! Daar gaat je talentvolle werknemer…

Lees meer.

Dit artikel staat in het novembernummer van het Impuls & Woortblind Magazine.

Video's om je examens voor te bereiden - Kortingsactie!

DigistudiesVoor Dynamika heeft Digistudies een speciale actie opgezet: een Gratis vak per leerling en korting voor andere nog aan te schaffen vakken.

  • Als je graag gebruik wilt maken van het gratis vak, neem dan even contact op met micha@digistudies.nl, hij maakt met alle plezier een account voor je aan.
  • Als je gebruik wil maken van korting op andere vakken, vul dan de kortingscode “dynamika” in bij het betaalproces op digistudies.nl en krijg 25% korting!!

Ken je onze nieuwe blog al: Hoe bestaat het!?

Sjan VerhoevenDegenen die Sjan kennen weten dat ze zich nogal eens over dingen kan opwinden. Dat resulteert in een nieuwe blog van Sjan: Hoe bestaat het!? We hebben daar een aparte pagina op onze website voor ingericht. Lees hier wat Sjan zo aan het hart gaat.

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Dit filmpje is niet alleen herkenbaar voor dyslectici en andere conceptuele denkers, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van. Velen van hen gaan zelfs denken dat ze niet kunnen lezen. Niets is echter minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Nieuwe filmpjes over conceptueel denken

Wil je meer weten over het conceptueel denken? We hebben 4 nieuwe filmpjes daarover opgenomen met dank aan Joël Sperling en Bo Bolderink en Camalot!

Je kunt ze op YouTube bekijken of hieronder:

Waarom hebben conceptueel denkers zoveel moeite om met iets te beginnen? Sjan vertelt hierover:

Sjan is geridderd voor haar werk met volwassenen met dyslexie

Sjan-awarded-knight-2017Tijdens de lintjesregen van 2017 is Sjan Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van Burgermeester Eberhard van der Laan voor haar onvermoeibare kracht in het willen bereiken en helpen van volwassenen met dyslexie. "Aan uw daadkracht ontleent de doelgroep heel veel steun. Het geeft hen zelfvertrouwen en praktische handvatten. Misschien nog wel belangrijker: u helpt daarmee het emancipatieproces van mensen met dyslexie op gang te krijgen zodat dyslexie niet langer als een stoornis wordt aangemerkt", aldus van der Laan. Sjans innovatieve werk als trainer en coach, haar vrijwilligerswerk bij de Vereniging Impuls & Woordblind en Het Amsterdams Lyceum, het schrijven van twee boeken over dyslexie, het organiseren van expertmeetings en het houden van lezingen in binnen- en buitenland hebben tot deze onderscheiding geleid. (foto gemaakt door Jitske Schols.)

Lees ook ons Engelse boek!

boek-move-forward-with-dyslexia-english-kleinDe vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" in het Engels is verkrijgbaar bij Amazon! Het boek heet "Move forward with dyslexia".

Kent u onze Engelse website al met meer informatie over het boek? Klik hier.