Nieuws & media

Wij wensen je alle goeds voor 2022!

Team DynamikaWij wensen je voor het nieuwe jaar 2023 

veel Inspiratie, Licht en Liefde!

Bedankt voor de fijne samenwerking in het afgelopen jaar, dat u onze klant / luisteraar / filmpjes kijker wilde zijn, of dat we u gewoon mochten ontmoeten!

We verheugen ons op dit nieuwe jaar met vast weer veel inspirerende ontmoetingen.

Met vriendelijke groeten,

Gertrudie, Sjan en Annelies

Lees hier onze nieuwste Nieuwsbrief vol inspiratie en tips!

Stop met die reken- en taaltoets!

Geen starterskwalificatie-uitval MBODe krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. Een immens probleem, dat vraagt om creatieve en fundamentele oplossingen. Wat ons betreft is dit er één: stop met de verplichte taal- en rekentoetsen in het mbo! Die treffen volgens ons vooral neurodiverse mensen. Studenten met bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie, die hierop stuklopen en zonder diploma van school gaan. Dat zijn er elk jaar bijna 25.000!!!! Daar gaat je talentvolle werknemer…

Lees meer.

Dit artikel staat in het novembernummer van het Impuls & Woortblind Magazine.

Video's om je examens voor te bereiden - Kortingsactie!

DigistudiesVoor Dynamika heeft Digistudies een speciale actie opgezet: een Gratis vak per leerling en korting voor andere nog aan te schaffen vakken.

  • Als je graag gebruik wilt maken van het gratis vak, neem dan even contact op met micha@digistudies.nl, hij maakt met alle plezier een account voor je aan.
  • Als je gebruik wil maken van korting op andere vakken, vul dan de kortingscode “dynamika” in bij het betaalproces op digistudies.nl en krijg 25% korting!!

Hoe neurodivers kan de herfst zijn? - Nieuwsbrief september

We hebben weer een nieuwe nieuwsbrief met evenementen over dyslexie en ADHD, luistertips voor podcasts, een kortingsactie en nog veel meer. Veel leesplezier!
Klik hier!

Nieuwsbrief sept 22

Podcasts voor ouders van jongeren en kinderen die vastlopen op school

Kinderen en jongeren die vastlopen op school krijgen vaak een label opgeplakt om school te ontlasten. Hoe kun je dan toch je kind helpen? Mirjam en Anne-Marie vertellen daarover:

Ouders zitten vaak met hun handen in het haar als hun kind vastloopt op school. Misschien doet het je ook nog aan je eigen schooltijd denken. Kinderen die conceptueel denken passen in ieder geval nog steeds niet in ons schoolsysteem en hebben vaak andere tools en tips nodig om toch de benodigde resultaten te kunnen behalen. Hoe ga je daar als ouder mee om en wat kun je voor hen doen? Mirjam van Beekum en Anne-Marie Hartmann werken beiden als coach voor kinderen en jongeren en geven tips in de nieuwste podcast, nummer 64:

Luister onze podcasts op ons Soundcloud-kanaal. Je kunt ze ook beluisteren op SpotifyI-Tunes of via Twitter!

Nieuwe podcast over plaatjesdenken en laag opgeleid zijn, nummer 61 alweer!

School lukte niet vroeger en daarom heeft Ed weinig opleiding gehad. Zijn loopbaan zou heel anders verlopen zijn als hij toen wist wat hij nu weet: dyslectici denken en leren anders! Luister naar dit filosofische gesprek over onderwijs, een betere medewerker worden en de voordelen van coaching voor volwassenen:

 

Ed heeft 35 jaar als verhuizer gewerkt en kwam elke dag zijn dyslexie tegen, ook al hoefde hij niet te schrijven. Het anders zijn en zich anders voelen was altijd aanwezig. Nu weet hij dat dit komt door het denken in beelden en niet in woorden en de hoge snelheid waarmee hij denkt. Het zorgt er zelfs voor dat hij in zijn huidige baan als mechanical engineer toch achter zijn laptop gaat zitten om zijn kennis op te schrijven.

Luister onze podcasts op ons Soundcloud-kanaal. Je kunt ze ook beluisteren op SpotifyI-Tunes of via Twitter!

Webinar 21 februari 2023 via Zoom

Lezing-meer-soorten-logischWil je meer weten over het conceptuele denken? Wil je weten waarom faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor ons webinar op dinsdagavond 21 februari 2023. De lezing start om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur en kost € 10,00 p.p. Mail ons. 

Je kunt het webinar alleen Live volgen via Zoom vanuit je stoel thuis.

Deze webinar is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met ADHD, ADD, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraktie  en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over het webinar zelf.

Ken je onze nieuwe blog al: Hoe bestaat het!?

Sjan VerhoevenDegenen die Sjan kennen weten dat ze zich nogal eens over dingen kan opwinden. Dat resulteert in een nieuwe blog van Sjan: Hoe bestaat het!? We hebben daar een aparte pagina op onze website voor ingericht. Lees hier wat Sjan zo aan het hart gaat.

Dyslectische kinderen met migratieachtergrond achtergesteld!

In een schokkend onderzoek heeft Machil Deinum aangetoond dat dyslexie bij kinderen met een migratie-achtergrond nauwelijks wordt ontdekt. Daardoor krijgen zij ook niet de begeleiding die nodig is. 

In onze meeste recente podcast - nummer 56 - kan Gül  precies vertellen wat het verschil is tussen het hebben van dyslexie of een taalachterstand. Als vrouw met een migratie-achtergrond is haar dyslexie vroeger nooit gezien. Gül is van Turkse afkomst en heeft 40 jaar moeten vechten om te komen waar ze nu is. Haar verhaal is een mooie aanvulling op de podcast van Machil. Luister hier zijn podcast:

Machil is zelf ook dyslectisch en heeft zich door het schoolsysteem heen geworsteld. Het heeft zijn blik op het onderwijs voorgoed veranderd. Nu werkt hij er zelf in en is nauw verbonden met Studeren Plus: een programma dat moet zorgen voor inclusief onderwijs, diversiteit dus!

Klik hier om zijn onderzoek te lezen! Klik hier voor zijn reactie op uitspraken van Anna Bosman.

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Dit filmpje is niet alleen herkenbaar voor dyslectici en andere conceptuele denkers, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van. Velen van hen gaan zelfs denken dat ze niet kunnen lezen. Niets is echter minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Nieuwe filmpjes over conceptueel denken

Wil je meer weten over het conceptueel denken? We hebben 4 nieuwe filmpjes daarover opgenomen met dank aan Joël Sperling en Bo Bolderink en Camalot!

Je kunt ze op YouTube bekijken of hieronder:

Waarom hebben conceptueel denkers zoveel moeite om met iets te beginnen? Sjan vertelt hierover:

Sjan is geridderd voor haar werk met volwassenen met dyslexie

Sjan-awarded-knight-2017Tijdens de lintjesregen van 2017 is Sjan Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van Burgermeester Eberhard van der Laan voor haar onvermoeibare kracht in het willen bereiken en helpen van volwassenen met dyslexie. "Aan uw daadkracht ontleent de doelgroep heel veel steun. Het geeft hen zelfvertrouwen en praktische handvatten. Misschien nog wel belangrijker: u helpt daarmee het emancipatieproces van mensen met dyslexie op gang te krijgen zodat dyslexie niet langer als een stoornis wordt aangemerkt", aldus van der Laan. Sjans innovatieve werk als trainer en coach, haar vrijwilligerswerk bij de Vereniging Impuls & Woordblind en Het Amsterdams Lyceum, het schrijven van twee boeken over dyslexie, het organiseren van expertmeetings en het houden van lezingen in binnen- en buitenland hebben tot deze onderscheiding geleid. (foto gemaakt door Jitske Schols.)

Lees ook ons Engelse boek!

boek-move-forward-with-dyslexia-english-kleinDe vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" in het Engels is verkrijgbaar bij Amazon! Het boek heet "Move forward with dyslexia".

Kent u onze Engelse website al met meer informatie over het boek? Klik hier.