Nieuws & media

Hoe kom ik de winter door?

Faalangst-bij-dyslectici-button-kleinLockdown, steeds strengere maatregelen, avondklok, regen, kou en donkere dagen. Geen barre winter door strenge vorst, maar bar is het wel. Ons advies (als je dat wilt hebben): 

 • blijf of ga zoveel mogelijk dingen doen die je inspireren;
 • ga zoveel mogelijk naar buiten om te rennen, sporten, wandelen, fietsen en daarmee fit te blijven en vitamine D op te doen;
 • slik per dag 25 mcg vitamine D en veel vitamine C voor een goed afweersysteem;
 • blijf in contact met familie, vrienden, collega's en start online groepjes met hen;
 • ga niet mee in de angst, maar volg vooral je eigen weg en dat wat jou energie geeft;
 • luister onze podcast - nummer 40 - over omgaan met dergelijke crisissen: klik hier.

Lees onze laatste nieuwsbrief met nog meer tips en nieuws! Klik hier.

Als cadeautje bieden we je bovendien deze gratis klankmeditatie aan. Klik hier.

Deze klankmeditatie is gemaakt in samenwerking met Anki en Henri Doeleman en te beluisteren op Soundcloud, Spotify of de volgende website: www.inliefdeleven.nl

Sterkte! van het team van Dynamika: Gertrudie, Sjan en Annelies. Onze activiteiten gaan zoveel mogelijk door. Mail ons!

De inspiratie van Sjan Verhoeven

Sjan VerhoevenHet onderwijs sluit onvoldoende aan op de conceptuele manier waarop veel dyslectici denken. Zij worden te weinig ingezet en aangesproken op hun kracht en kwaliteiten en krijgen niet de kans om te shinen, aldus Sjan Verhoeven. 

Lees hier het interview met Sjan, waarin ze vertelt hoe zij adolescenten en volwassenen met dyslexie begeleidt.

Dit artikel is verschenen in Nieuwsbrief 19 van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie in september 2020. Klik hier voor het artikel.

Wil je meer artikelen lezen? Klik hier.

 

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Dit filmpje is niet alleen herkenbaar voor dyslectici en andere conceptuele denkers, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van. Velen van hen gaan zelfs denken dat ze niet kunnen lezen. Niets is echter minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Lezing 25 maart 2021 via Zoom

Lezing-meer-soorten-logischWil je meer weten over het conceptuele denken? Wil je weten waarom faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor de Lezing op donderdagavond 25 maart 2021. De lezing start om 19.30 uur. 

Je kunt de lezing Live volgen via Zoom vanuit je stoel thuis.

Deze lezing is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met ADHD, ADD, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraktie  en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over de lezing zelf.

Relatie-perikelen: Anders logisch denken! - Nieuwe Podcast

Conceptuele denkers hebben een andere logica dan lijndenkers en dat kan ook in relaties nog wel eens tot misverstanden en irritaties leiden. Daarnaast reageren mensen ook nogal eens vanuit oude pijnen of bepaalde verwachtingen op elkaar. Hoe ga je daar mee om of los je dat op? Gertrudie en Sjan diepen het thema relaties nog verder uit en schuwen niet hun eigen relatie daarin als voorbeeld te nemen.

Nieuwe filmpjes over conceptueel denken

Wil je meer weten over het conceptueel denken? We hebben 4 nieuwe filmpjes daarover opgenomen met dank aan Joël Sperling en Bo Bolderink en Camalot!

Je kunt ze op YouTube bekijken of hieronder:

Waarom hebben conceptueel denkers zoveel moeite om met iets te beginnen? Sjan vertelt hierover:

Verspil nooit een goede crisis!

Hoe zorg je ervoor dat een crisissituatie in je voordeel gaat werken? Sjan en Gertrudie vertellen hierover in deze zeer persoonlijke podcast:

Sinds de vakantie in Azië heeft Sjan ernstige reuma-verschijnselen. “Stress” zegt de één, “Prednison slikken” zegt de ander. Dan komt ook nog de corona-crisis opzetten en worden veel bedrijven plat gelegd. Stress en paniek alom. Hoe ga je daarmee om? Wat kan zo’n periode in je leven van je vragen en wat heeft het je te bieden? Wat doet stress met je brein en wat doet ontspanning met je brein? Sjan en Gertrudie gaan over al deze onderwerpen met elkaar in gesprek.

Lees ook onze nieuwste nieuwsbrief! Klik hier.

Breng je stress-niveau in balans! - Op een zondag in 2020

Een workshop met Henk Kooij, psycholoog.

 • Kom je regelmatig niet uit je woorden in spannende situaties? 
 • Heb je regelmatig last van stress? 
 • Voel je veel onrust in je lijf? 
 • Slaap je slecht of kom je regelmatig uitgeput thuis? 
 • Heb je soms of vaker problemen met je gezondheid die waarschijnlijk ook op het ervaren van stress terug te voeren zijn?

Dit zijn zo wat verschijnselen die met een aantal kleine praktische oefeningen flink te verminderen zijn. Oefeningen die worden gegeven in de workshop “Breng je stressniveau in balans!”

Aanmelding: Via email of via het contactformulier.

Nieuw filmpje over dyscalculie!

filmpje-dyscalculieVereniging Impuls & Woortblind heeft het afgelopen jaar mensen uitgenodigd om een filmpje over dyscalculie te maken en daar een wedstrijd van gemaakt. Het winnende filmpje van vier studenten van Nimeto Utrecht is te zien op deze pagina

In het filmpje ‘Hoe is het als je dyscalculie hebt’ vertellen twee studenten over hun dyscalculie. Ze vertellen open en eerlijk over de last die ze van hun dyscalculie ondervinden, op school en in hun dagelijks leven. In het filmpje wordt duidelijk wat dyscalculie is en welke impact het heeft. Klik hier om naar de website van Vereniging Impuls & Woortblind te gaan.

Andere blik op Autisme.

endorfine-herstelplan-boekAutisme verergert onder invloed van Stress! Dat zegt Lucas Flamend in zijn eerste boek: "Het Endorfine Herstelplan".

Onze westerse levensstijl brengt veel stress met zich mee. Veel conceptueel denkers kampen ook met stressproblemen omdat ze van jongs af aan niet in bijvoorbeeld het onderwijssysteem passen. Stress die ze angstvallig proberen te compenseren. Met een pizza, een ijsje, een sigaret, een slaappil of een glas wijn… Middelen die kortstondig helpen, maar op termijn net voor méér stress zorgen, omdat ze de werking van het endorfine-systeem (ons stresshormonensysteem) uitputten.
Daardoor ontwikkelen we steeds meer klachten en raken zelfs onze genen ontregeld omdat die een actieve rol spelen in dat systeem.
Het goede nieuws is dat die ontregeling kan worden teruggedraaid.

In het boek "Het Endorfine Herstelplan" legt Lucas Flamend uit hoe dat kan. De schrijver weet waarover hij spreekt: hij kwam zijn eigen persoonlijke diagnoses (ADD en kenmerken van hoog functionerend autisme) te boven door een grondige aanpassing van zijn levensstijl en zag dat die aanpak ook werkte bij zijn cliënten. In de praktijk betekent dat een ingrijpende verandering van vooral het eetpatroon: geen gluten, geen soja en het vermijden van de meeste melkproducten. Ook het niet nuttigen van suiker en alcohol helpt het algemene stressniveau te verlagen. Geen gemakkelijke opgave, maar wel heel lonend!

Meer weten? Klik hier. Een interview met Lucas lees je hier.

Sjan is geridderd voor haar werk met volwassenen met dyslexie

Sjan-awarded-knight-2017Tijdens de lintjesregen van 2017 is Sjan Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van Burgermeester Eberhard van der Laan voor haar onvermoeibare kracht in het willen bereiken en helpen van volwassenen met dyslexie. "Aan uw daadkracht ontleent de doelgroep heel veel steun. Het geeft hen zelfvertrouwen en praktische handvatten. Misschien nog wel belangrijker: u helpt daarmee het emancipatieproces van mensen met dyslexie op gang te krijgen zodat dyslexie niet langer als een stoornis wordt aangemerkt", aldus van der Laan. Sjans innovatieve werk als trainer en coach, haar vrijwilligerswerk bij de Vereniging Impuls & Woordblind en Het Amsterdams Lyceum, het schrijven van twee boeken over dyslexie, het organiseren van expertmeetings en het houden van lezingen in binnen- en buitenland hebben tot deze onderscheiding geleid. (foto gemaakt door Jitske Schols.)

Nieuw record: 3460 woorden per minuut!

Al na 1,5 uur oefenen tijdens een coachgesprek "Effectief werken met dyslexie" heeft een 54-jarige directeur van een intermationaal bedrijf ons laatste record snellezen gebroken. Zijn beginsnelheid was 288 woorden per minuut. Dit is de gemiddelde leessnelheid. Zijn eindsnelheid ligt nu op 3460 woorden per minuut. Dat is 13 keer zo snel. Hij kon van de gelezen tekst 4 keer zoveel navertellen als in het begin. Zo zie je maar dat ook als je al wat ouder bent, de hersenen nog heel flexibel zijn.

Engels boek is uit!

De vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" is nu verkrijgbaar bij Amazon!