Nieuws & media

Nel Hofmeester tot Ridder benoemd tijdens Lintjesregen 2023

Nel-HofmeesterNel Hofmeester heeft op 26 april 2023 een hoge Koninklijke Onderscheiding gekregen. Zij mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Nel is in Nederland een icoon op het gebied van dyslexie, een nationale bekendheid, heeft 10 baanbrekende boeken over dit onderwerp geschreven en is maar liefst 47 jaar op dit gebied actief. 

GEFELICITEERD NEL !!!!!

... met deze welverdiende Koninklijke Onderscheiding! Wij hebben veel aan Nel te danken. Zij is een professional die weliswaar voor niet-dyslectische Nederlanders niet zo bekend is, maar die het wel verdient om in de spotlight te staan. 

Sjan over Nel:

Nel heeft de ballen om tegen de gevestigde orde in te gaan. Daardoor wordt er nu veel positiever tegen dyslexie aangekeken en worden de kwaliteiten van dyslectici gezien. Ik vind Nel een liefdevolle, wijze, inspirerende en eigengereide vrouw die mij heeft geïnspireerd om mijn werk te gaan doen. Zonder Nel zou Dynamika er niet zijn. 

Meer lezen? Klik hier.

7 Oscars voor een film over ADHD!

EverythingDeze film met Michelle Yeoh in de hoofdrol - onlangs bekroond met 7 oscars - gaat over ADHD zonder dat expliciet te benoemen. Eén van de regisseurs heeft het ook, en het is ongetwijfeld daarom dat de film erin slaagt om alle hilarische, hemeltergende en briljante facetten van ADHD te belichten zonder dat het een klef verhaaltje wordt over hoe je dankzij of erger, ondanks, een aandoening toch heel wat kan verwezenlijken. ADHD is evenmin een handicap als een superkracht. Het is alles, constant, tegelijkertijd. De film gaat over een Chinees-Amerikaanse eigenaresse van een slecht lopende wasserette die worstelt met het betalen van haar belastingen. Een simpel gegeven dat geniaal wordt uitgewerkt tot een film over intergenerationeel trauma, over migratie, over de Chinees-Amerikaanse identiteit, over parallelle universums, martial arts, neurodiversiteit en existentialisme. (2022 - 139 min. - Regie: The Daniels)

Zien dus! 

Wil je meer filmtips? Klik hier.

 

Tips of Effectiever te Werken of te Studeren - Nieuwsbrief maart 2023

We hebben weer een nieuwe nieuwsbrief met luistertips voor podcasts, een kortingsactie en nog veel meer. Veel leesplezier!
Klik hier!
Nieuwsbrief maart 2023

Podcast 70: Over de ogen en het kijken van conceptueel denkers

80% van onze energie gaat naar de ogen! Die werken dus heel hard en neuro-optometrist Hans de Bruijn doet er als alles aan om ze in optimale conditie te houden. Als kinderen problemen met hun ogen hebben, worden ze daar vaak heel onzeker van. Hans werkt veel met conceptueel denkers en ziet bij hen weer andere dingen dan bij lijndenkers. Ogen zijn ook wel de spiegels van de hersenen, zou je kunnen zeggen als je Hans hoort praten. Andere hersenen betekent ook anders kijken en andere problemen die het best zo vroeg mogelijk opgespoord kunnen worden. Een gesprek over prismabrillen, kleurenbrillen, oogoefeningen en veel tips.

Klik hieronder op het play icoon ► om zijn podcast te beluisteren. 

Meer over Hans de Bruijn en zijn werk: www.oogmetriehaarlem.nl in Haarlem of Hoofddorp.

Luister onze podcasts op ons Soundcloud-kanaal. Je kunt ze ook beluisteren op SpotifyI-Tunes of via Twitter!

Webinar 11 mei 2023 via Zoom

Lezing-meer-soorten-logischWil je meer weten over het conceptuele denken? Wil je weten waarom stress en faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor ons webinar op donderdagavond 11 mei 2023. De lezing start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Het kost € 10,00 p.p. Mail ons. 

Je kunt het webinar alleen Live volgen via Zoom vanuit je stoel thuis.

Deze webinar is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met ADHD, ADD, autisme, dyslexie, dyscalculie, dyspraktie  en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over het webinar zelf.

Stop met die reken- en taaltoets!

Geen starterskwalificatie-uitval MBODe krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. Een immens probleem, dat vraagt om creatieve en fundamentele oplossingen. Wat ons betreft is dit er één: stop met de verplichte taal- en rekentoetsen in het mbo! Die treffen volgens ons vooral neurodiverse mensen. Studenten met bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie, die hierop stuklopen en zonder diploma van school gaan. Dat zijn er elk jaar bijna 25.000!!!! Daar gaat je talentvolle werknemer…

Lees meer.

Dit artikel staat in het novembernummer van het Impuls & Woortblind Magazine.

Video's om je examens voor te bereiden - Kortingsactie!

DigistudiesVoor Dynamika heeft Digistudies een speciale actie opgezet: een Gratis vak per leerling en korting voor andere nog aan te schaffen vakken.

  • Als je graag gebruik wilt maken van het gratis vak, neem dan even contact op met micha@digistudies.nl, hij maakt met alle plezier een account voor je aan.
  • Als je gebruik wil maken van korting op andere vakken, vul dan de kortingscode “dynamika” in bij het betaalproces op digistudies.nl en krijg 25% korting!!

Ken je onze nieuwe blog al: Hoe bestaat het!?

Sjan VerhoevenDegenen die Sjan kennen weten dat ze zich nogal eens over dingen kan opwinden. Dat resulteert in een nieuwe blog van Sjan: Hoe bestaat het!? We hebben daar een aparte pagina op onze website voor ingericht. Lees hier wat Sjan zo aan het hart gaat.

Dyslectische kinderen met migratieachtergrond achtergesteld!

In een schokkend onderzoek heeft Machil Deinum aangetoond dat dyslexie bij kinderen met een migratie-achtergrond nauwelijks wordt ontdekt. Daardoor krijgen zij ook niet de begeleiding die nodig is. 

In onze meeste recente podcast - nummer 56 - kan Gül  precies vertellen wat het verschil is tussen het hebben van dyslexie of een taalachterstand. Als vrouw met een migratie-achtergrond is haar dyslexie vroeger nooit gezien. Gül is van Turkse afkomst en heeft 40 jaar moeten vechten om te komen waar ze nu is. Haar verhaal is een mooie aanvulling op de podcast van Machil. Luister hier zijn podcast:

Machil is zelf ook dyslectisch en heeft zich door het schoolsysteem heen geworsteld. Het heeft zijn blik op het onderwijs voorgoed veranderd. Nu werkt hij er zelf in en is nauw verbonden met Studeren Plus: een programma dat moet zorgen voor inclusief onderwijs, diversiteit dus!

Klik hier om zijn onderzoek te lezen! Klik hier voor zijn reactie op uitspraken van Anna Bosman.

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Dit filmpje is niet alleen herkenbaar voor dyslectici en andere conceptuele denkers, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van. Velen van hen gaan zelfs denken dat ze niet kunnen lezen. Niets is echter minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Nieuwe filmpjes over conceptueel denken

Wil je meer weten over het conceptueel denken? We hebben 4 nieuwe filmpjes daarover opgenomen met dank aan Joël Sperling en Bo Bolderink en Camalot!

Je kunt ze op YouTube bekijken of hieronder:

Waarom hebben conceptueel denkers zoveel moeite om met iets te beginnen? Sjan vertelt hierover:

Sjan is geridderd voor haar werk met volwassenen met dyslexie

Sjan-awarded-knight-2017Tijdens de lintjesregen van 2017 is Sjan Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van Burgermeester Eberhard van der Laan voor haar onvermoeibare kracht in het willen bereiken en helpen van volwassenen met dyslexie. "Aan uw daadkracht ontleent de doelgroep heel veel steun. Het geeft hen zelfvertrouwen en praktische handvatten. Misschien nog wel belangrijker: u helpt daarmee het emancipatieproces van mensen met dyslexie op gang te krijgen zodat dyslexie niet langer als een stoornis wordt aangemerkt", aldus van der Laan. Sjans innovatieve werk als trainer en coach, haar vrijwilligerswerk bij de Vereniging Impuls & Woordblind en Het Amsterdams Lyceum, het schrijven van twee boeken over dyslexie, het organiseren van expertmeetings en het houden van lezingen in binnen- en buitenland hebben tot deze onderscheiding geleid. (foto gemaakt door Jitske Schols.)

Lees ook ons Engelse boek!

boek-move-forward-with-dyslexia-english-kleinDe vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" in het Engels is verkrijgbaar bij Amazon! Het boek heet "Move forward with dyslexia".

Kent u onze Engelse website al met meer informatie over het boek? Klik hier.