Wat is Neurodiversiteit?

Neurodiversiteit staat aan de basis van het ontstaan van alle soorten conceptuele en lijndenkers! Het conceptueel denken is een natuurlijk ontstane variatie in denkstijlen en de verwerking van prikkels in het brein. Deze variatie is ontstaan om het voortbestaan en de ontwikkeling van de mensheid te waarborgen. Dr. Thomas Armstrong geeft daar een korte uitleg over in dit (Engelstalige) filmpje en geeft een aantal strategieën en tips in hoe daar mee om te gaan:

 

Onze evolutie is gebaat bij (neuro)diversiteit

Diversiteit is er in vele vormen. We verschillen in fysiek opzicht vaak van elkaar, maar ook in de kwaliteiten en zwakheden die mensen hebben. Die diversiteit is nodig om een stabiele samenleving te kunnen vormen waarin voldoende samengewerkt wordt. Neurodiversiteit ondersteunt volgens ons datzelfde doel. Conceptueel denkers of beelddenkers zijn de uitvinders, de verbeteraars, de veranderaars in onze samenleving. Ook als je kijkt naar lijstjes met de meest succesvolle zakenmensen, dan is ook daarin minstens 40% conceptueel denker. 

Helen Taylor

Meer info? Klik hier.

Ook wetenschapper Helen Taylor heeft zich op deze visie gestort. Zeer inspirerend! Lees hier haar inzichten over neurodiversiteit in een artikel van Nel Hofmeester. Haar eerste wetenschappelijke artikel over neurodiversiteit in onze evolutie, lees je hier. Via Google Translate kun je dat artikel direct in het Nederlands vertalen via je browser.

Geen stoornis?

Wie heeft dit bedacht?

De term neurodiversiteit is bedacht door een groep hoogbegaafde mensen die ook autistisch zijn. Zij ondervonden dat zij eerder met vooroordelen en vijandigheid tegemoet getreden werden dan dat zij gewaardeerd werden vanwege hun talenten. De term is vervolgens door diverse, vooral Amerikaanse, wetenschappers omarmd omdat het zoveel verschijnselen in de neuropsychologie verklaard. Verschillende onderzoeken hebben namelijk al laten zien dat bijvoorbeeld de hersenen van mensen met en zonder dyslexie, of met en zonder autisme, anders 'bedraad' zijn. Een andere organisatie en andere bedrading van de hersenen betekent ook dat ze anders werken. Dat is niet 'anders' in de zin van dat het een stoornis is, het betekent dat het belangrijk is om verschillen ook op dit niveau normaal te vinden. Dat is ontstaan omdat het evolutionair gezien zo bedoeld is. Omdat dit vooruitgang brengt!