Filmtips

Voor wie op een regenachtige avond een mooie film wilt zien waarin het conceptuele denken een expliciete (doch vaak onbenoemde) rol speelt, hebben wij een aantal tips. Het zijn allemaal speelfilms waarin een of meerdere van de hoofdpersonen conceptueel denkers zijn. Soms leidt dat tot conflicten, soms tot trauma's, soms tot onderpresteren en soms juist tot ontmoetingen of grote successen.

Filmtips-2

Over conceptueel denkers:

martian-child Martian Child - Een science-fiction schrijver die altijd een buitenbeentje is geweest en onlangs weduwnaar is geworden, adopteert een jongetje dat gelooft dat hij van Mars komt. Hij krijgt hulp van een goede vriendin die net zo buiten de paden loopt als hij en trekt zich niets aan van de goedbedoelde en dwingende raadgevingen van zijn zus. Komt de jongen nu echt van Mars of is er iets heel anders aan de hand? Hij heeft het in ieder geval niet gemakkelijk op school en dat brengt de net nieuwe vader regelmatig in een moeilijk parket. Prachtig en zeer conceptueel!  (2007 - 108 minuten - Regie: Menno Meyjes)

sunshineSunshine Cleaning - Rose  en haar zus Norah passen niet in de kaders en hebben moeite om rond te komen. Ze starten een ongewoon schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in het ruimen van misdaadlocaties: 'Sunshine Cleaning'. Waar het er in eerste instantie nogal amateuristisch aan toe gaat, groeit het langzaamaan uit tot een professioneel bedrijf. De relatie tussen de zussen verandert mee, maar komt ook onder spanning te staan. Gelukkig worden zij gesteund door hun vreemde vader Joe. Een van de motto's: Zonder falen geen succes! (2008 - 91 minuten - Regie: Christine Jeffs)

 

pursuit of happynessThe Pursuit of Happyness: Een mooi verhaal over een (volgens ons conceptueel denkende) man die bijna alles verloren heeft, zijn vrouw, zijn huis, zijn zekerheden. Ondanks de scheiding wil hij voor zijn zoon blijven zorgen en daarom doet hij er alles aan om een betere toekomst voor hun beiden te creëren. Hij begint met een opleiding tot effectenmakelaar ondanks het feit dat hij praktisch als dakloze leeft en de enige bron van inkomsten wordt gevormd door een aantal röntgenapparaten die hij nog moet zien te verkopen. Waargebeurd verhaal. (2006 - 117 minuten - Regie: Gabriele Muccino)

 

Little-miss-SunshineLittle Miss Sunshine - De zevenjarige Olive Hoover leeft in een bijzonder gezin. Haar vader Richard is een mislukte mental coach, haar broer Dwayne weigert te praten, haar oom Frank is homoseksueel en suïcidaal, haar grootvader Edwin is verslaafd aan cocaïne en haar moeder Sheryl begint ook langzamerhand door te draaien. Als Olive dan te horen krijgt dat ze mee mag doen aan de finale van de Little Miss Sunshine wedstrijd, besluit het hele gezin van Albuquerque naar Californië te reizen in hun oude Volkswagenbusje. (2006 - 101 min. - Regie:  Jonathan Dayton en Valerie Faris)

Over Asperger en autisme:

Hors Normes: Een film die te zien is op HBO-Max of via Pathé over Bruno en Malik, die zich  al 20 jaar ophouden in de leefwereld van de kinderen en jongvolwassenen met autisme. Ze hebben de leiding over twee non-profitorganisaties waar ze kansarme jongeren helpen hulpverlener te worden, om te zorgen voor extreme gevallen die door andere instellingen worden geweigerd. Tussen deze buitengewone persoonlijkheden groeit een intieme band. Een feel-good-movie gebaseerd op een waar verhaal. (2019 - 114 minuten - Regie: Olivier Nakache en Eric Toledano)

Mozart and the Whale - De hoofdpersoon is een goedhartige, maar ongelukkige taxichauffeur met een voorliefde voor vogels en een bovenmenselijk gevoel voor getallen. Hij heeft een groep opgezet voor mensen met autisme die structuur geeft aan zijn sociale leven. Op een dag loopt daar een jonge vrouw binnen en hij wordt op slag verliefd. De toenadering tot elkaar verloopt niet zonder slag of stoot. (1992 - 92 min. - Regie: Petter Næss)

Over ADHD

EverythingEverything Everywhere All at Once - Deze film - bekroond met 7 oscars - gaat over ADHD zonder dat expliciet te benoemen. Eén van de regisseurs heeft het ook, en het is ongetwijfeld daarom dat de film erin slaagt om alle hilarische, hemeltergende en briljante facetten van ADHD te belichten zonder dat het een klef verhaaltje wordt over hoe je dankzij of erger, ondanks, een aandoening toch heel wat kan verwezenlijken. ADHD is evenmin een handicap als een superkracht. Het is alles, constant, tegelijkertijd. De film gaat over een Chinees-Amerikaanse eigenaresse van een slecht lopende wasserette die worstelt met het betalen van haar belastingen. Een simpel gegeven dat geniaal wordt uitgewerkt tot een film over intergenerationeel trauma, over migratie, over de Chinees-Amerikaanse identiteit, over parallelle universums, martial arts, neurodiversiteit en existentialisme. Zien! (2022 - 139 min. - Regie: The Daniels)

Over dyslexie:

la-tete-en-fricheLa Tête en Friche - "Een braak hoofd" zegt meer over het zelfvertrouwen van de 45-jarige Germain, dan over zijn talenten. Al wordt het niet expliciet gezegd, Germain is dyslectisch, door zijn alleenstaande moeder  altijd 'klein gehouden', geridiculiseerd op school, leeft hij in een caravan bij het huis van zijn moeder. Totdat hij in zijn 'wereld' Margueritte ontmoet, een dame op leeftijd die haar dagen moet slijten in het bejaardenhuis. Margueritte heeft de hele wereld afgereisd en is bijzonder belezen. De twee krijgen een bijzondere band. Te zien op Netflix.

In her Shoes - Twee zussen zijn altijd elkaars tegenpolen, maar ook beste maatjes geweest. Door een conflict raken zij diep van elkaar verwijderd. Wanneer oma weer in hun leven verschijnt, komt er meer rust, worden de verschillen tussen de zussen duidelijk en kunnen beiden beginnen hun trauma's te helen. (2005 - 130 min. - Regie: Curtis Hanson)

The Reader - In het Duitsland van vlak na de Tweede Wereldoorlog begint een 15-jarige jongen een gepassioneerde, maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Elke avond leest hij zijn geliefde Hanna voor uit de grote werken. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter... Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad... (2008 - 124 min. - Regie: Stephen Daldry)

Taare-zameen-parTaare Zameen Par (Every child is special) - Ishaan is een 8-jarige jongen die er niet van houdt om naar school te gaan. Hij vindt alle vakken moeilijk en zakt ook voor alle testen. Door iedereen wordt hij uitgelachen. Wat men niet weet is dat er in Ishaan een kunstenaar zit wiens talent nog niet is herkend. Hij wordt door zijn ouders naar een kostschool gestuurd waar hij een vriendje krijgt en waar zijn nieuwe tekenleraar concludeert dat Ishaan dyslectisch is. Hij besluit Ishaan te helpen. (2007 - 164 min. - Regie: Aamir Khan - Indiase Bollywoodfilm met niet zo goede nederlandse ondertiteling)

Over hoogbegaafdheid:

Hidden Figures: Het verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Deze prestatie zou het vertrouwen van de natie herstellen en zou mensen, ongeacht ras of geslacht, inspireren om groots te dromen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Minstens 1 van de 3 geportretteerde vrouwen is volgens ons hoogbegaafd. Vermakelijke én leerzame film. (2016 - 127 minuten - Regie:  Theodore Melfi)

hoogbegaafden-film-2The Imitation Game: Biografisch drama over Alan Thuring, wiskundige, hoogbegaafd en homoseksueel, die in WO II de 1e computer uitvond om de codes van de Duitsers te kraken. Mooie en interessante film. (2014 - 114 minuten - Regie: Morten Tyldum)

Good Will Hunting - Een hoogbegaafde jongeman werkt als schoonmaker op een universiteit. Hij heeft geen enkele opleiding afgemaakt. Wanneer hij op een dag een ingewikkelde wiskundeformule oplost die een docent op het bord heeft geschreven, verandert zijn leven voorgoed. (1997 - 121 min. - Gus van Sant)

beautiful-mindA Beautiful Mind: Het (bijna) waargebeurde verhaal van de wiskundige en hoogbegaafde John Nash. Wanneer hij net op het punt staat internationaal erkend te worden, raakt hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw is de enige die hem kan helpen in dit indrukwekkende verhaal over moed, passie en overwinning. John Nash blijkt met schizofrenie te worstelen en vindt een manier om daarmee om te gaan. Uiteindelijk wint hij de Nobelprijs voor zijn baanbrekende werk in Economische theorieën. (2001 - 135 minuten - Regie: Ron Howard)

 

Little

Little Man Tate - Toen Fred een jaar oud was, kon hij al lezen. Op de leeftijd van vier jaar schreef hij poëzie. Nu, zeven jaar oud, schildert hij de Madonna van Da Vinci, speelt hij concerten van Mozart op de piano en lost hij wiskundige vraagstukken op als was hij Pythagoras zelf. Zijn artistieke en wetenschappelijke brille veroorzaakt bij Fred een heftige emotionele reactie op de twee werelden om hem heen. De emotionele wereld van Dede, zijn toegewijde moeder en de intellectuele wereld van Fred's begeleidster (zelf wonderkind) Jane. Verward, maar vastberaden gaat Fred op zoek naar vriendjes, begrip en een eigen plek tussen moeder en mentor. (1991 - 99 min. - Regie: Jodie Foster)

Heb jij een tip voor ons?

Heb jijzelf ook nog een leuke filmtip voor ons waarin een conceptuele denker de hoofdrol speelt, laat het ons weten! Klik hier om contact met ons op te nemen of stuur een email!