Hooggevoeligheid - Snel 'aan' staan!

HooggevoeligheidAlles willen weten, niets willen missen, alles opnemen, pfff, uitgeput! 

Vanochtend ging ik naar de yoga en net voordat ik de yogaruimte binnen wilde stappen, begon een andere deelnemer tegen niemand in het bijzonder te praten over het coronanieuws: “Oh jee, het is niet zeker dat de sportschool openblijft!” Ik zei meteen: “dat wil ik niet horen!” Uiteraard ook niet helemaal aardig van mijzelf, maar ik stond meteen in de irritatiestand. Ik stond weer 'aan', terwijl ik hier kwam om te ontspannen.

Ik hoor vaak van mijn klanten: “als ik wakker word, sta ik meteen aan”. Wat doen we daar zelf in? We wakkeren dat graag aan o.a. met het lezen van het nieuws, door het lezen van onze app-jes op de telefoon, door de computer te openen voor we goed en wel wakker zijn en we onze koffie of thee op hebben. Daardoor gaan we nog meer aan. Ik heb mijzelf aangeleerd om 1x per dag het nieuws te bekijken, het liefst op de middag, zodat ik de tijd heb om het weer los te laten voordat ik aan het einde van de werkdag ga ontspannen en slapen. Dit kan ik omdat ik me een aantal jaren geleden realiseerde dat het nieuws de hele dag hetzelfde is. Dus als ik maar 1x luister mis ik niets. Ook hebben we thuis de volgende afspraak: wat je doet op die telefoon is prima, maar je valt er een ander niet mee lastig voor 11 uur in de ochtend en na 20 uur in de avond. Ik kan deze afspraak iedereen aanbevelen. En neem ook de tijd om te wennen aan deze afspraak, want ook ik vergeet mijn eigen afspraak wel eens, vooral als ik zelf aan sta.

Val ook jezelf niet lastig met overbodige prikkels en kijk eens hoeveel dagelijks nieuws je de hele dag oppikt zonder daar actief naar te zoeken. Onderzoek eens hoeveel je de hele dag hoort, ziet en voelt zonder daar veel moeite voor te doen. Een ander kunnen we niet veranderen, dus helaas het begint bij onszelf. Wie weet ben je dan minder uitgeput door de dag heen.

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Luister dan podcast 57 op deze pagina of op Spotify of Soundcloud. Hij staat net online. 

Fijne dag en groet Sjan

« terug naar overzicht